Les 10B De 6e snaar

<- Een volgende les…

 

De 6e snaar.

Ook de noten van de zesde snaar zijn af te leiden uit onderstaand liedje. In de 3e en 4e maat gebruik je de linkerhand wijsvinger voor het neerzetten van de basnoot. Je kan de 2e of 3e vinger gebruiken voor het neerzetten van de noot op de derde snaar. Persoonlijk spring ik dan over naar de 3e vinger, dan heb ik lekker veel ruimte in mijn greep.

De tweede keer als ik het liedje herhaal, speel ik de eerste maat als afwisseling spontaan net even anders. Dit heet ‘vallend’ spelen. Je maakt zelf een eigen beweging met het ritme. Ik speel het ritme niet helemaal gelijk of ‘in de maat’.  Luister maar naar de opname.

Bij de laatste aanslag speel ik de noten net niet allemaal tegelijk. Ik speel de noten één voor één heel snel achter elkaar door als het ware mijn rechterhand ‘af te rollen’. Dit heet een ‘rollende’ aanslag, een ‘rolled chord’ of een gebroken aanslag. Aan het einde van een stuk komen we dit vaak tegen. De notatie bestaat uit een kringel (zoals in het filmpje hieronder). In dit door mij gemaakte liedje heb ik de gebroken aanslag er echter pas later bij bedacht. Staat deze niet in de eerder door mij gemaakte notatie hieronder.

 

 

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!