Les 10D -9 en -add9 Akkoorden

<- Een volgende les…

-9 en add9 akkoorden (spreek uit negen en edded 9)

Als laatste hebben we nog -9 (negen of nine) addities. Staat er een -9 achter het akkoord, dan wordt er eigenlijk bedoeld dat er ook al een -7 in het akkoord staat. De -7 schrijven we er alleen niet meer bij als er al een -9 achter de akkoordnaam staat.

We krijgen dan dus de volgende akkoordformule: 1, 3, 5, b7, 9. Een -9 bekent dus dat we een noot in het akkoord hebben net ééntje verder dan de akkoordnaam zelf. Want we hebben acht stapjes tussen de zeven noten (zie vorige les). Bij het C akkoord zit er dus ook een D is het akkoord. Laten we eens kijken.

De C7 bestaat uit 1, 3, 5, b7. Dus een C, E, G (Gis, A) Ais (spreek uit As).

De C9 bestaat dan uit 1, 3, 5, b7, 9. Vanaf de b7 moeten we weer 2 toonafstanden omhoog voor de vijfde noot (de -9 additie). Dus Ais (B, C, Cis) D. We komen uit op de D. We zijn in totaal dus 2 + 1,5 + 1,5 + 2 = 7 toonafstanden gestegen (6 toonafstanden is een octaaf oftewel van C naar de volgende hogere C, dus eentje meer).

Maar.. we kennen ook de -add9 (spreek uit ‘edded nine’) additie. Hierbij is geen b7 opgenomen. Enkel is een -9 toegevoegd aan het akkoord. Enkel één toon erbij op 1 toonafstand vanaf de grondtoon.

We komen zo op verschillende akkoorden:

We hebben nu de volgende akkoordformules gehad:

Het majeur akkoord : 1, 3, 5.
Het mineur akkoord : 1, b3, 5.
Het majeur akkoord met een -7 : 1, 3, 5, b7.
Het mineur akkoord met een -7 : 1, b3, 5, b7.
Het majeur akkoord met een -9 : 1, 3, 5, b7, 9.
Het majeur akkoord met een -add9: 1, 3, 5, 9.

In deze les een overzicht van welke akkoorden je nu zou moeten kennen. Nouja, enkel de akkoorden die we vaak moeten spelen dan.

Een song die een goede oefening zijn voor het gebruik van de -add9 additie is bijvoorbeeld:

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!