Les 11B Bindingen

<- Een volgende les…

 

Bindingen.

We hebben verschillende bindingen; neerwaardse, opwaardse en ‘over’-bindingen.

Met opwaardse bindingen bedoelen we het zo hard mogelijk neerzetten van één van je vingers met je linkerhand zoals een hamertje. Er ontstaat dan een toon terwijl je dus met links aanslaat ipv met rechts. Het is hetzelfde als we in een volgende les gaan behandelen. Hier noemen we het op zijn Engels een ‘hamer on’.

We kunnen ook een met een vinger van de linkerhand de snaar wegtrekken terwijl we met een andere vinger de snaar op zijn plaats houden. Dit is de neerwaardse binding. Deze komt overeen met de ‘pull off’ op elektrisch gitaar.

Laten we in een aantal oefeningen eens kijken naar deze techniek. Het vervelende is dat we alle drie de bindingen allemaal hetzelfde aangeven op de notenbalk. Goed kijken dus wat je moet doen!

Plakken we een ‘hamer on’, een ‘pull off’ en weer een ‘hamer on’ achter elkaar, dan krijgen we een ‘thriller’.

Als laatste hebben we ook nog ‘over’ -bindingen. Dit zijn de bindingen die we gebruiken als we een noot hebben die niet meer in de ruimte van de maat past waardoor we de ‘rest van de noot’ schrijven in de volgende maat. Door deze over te binden laten we zien dat je de volgende noot niet opnieuw aan hoeft te slaan. In het voorbeeld hieronder:

In het thema extra klassiek gaan we bindingen tegen komen in de liedjes.

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!