Les 1A Voordat je met gitaar begint…

<- Een volgende les…

 

Time management

Stel je in op een aantal momentjes in de week een kwartiertje oefenen op de gitaar. Het helpt om meteen na de les of desnoods de dag erna meteen even met de gitaar te gaan zitten. Dan zit de les nog vers in het geheugen. Net voor de volgende les beginnen met het huiswerk, een dik uur proberen er nog iets van te maken en veel moeilijkheden tegenkomen, is dan ook geen goede methode!

Dit geldt ook voor online lessen. Wanneer je een aantal lessen gedaan hebt, probeer de volgende dag of bij het doen van alweer volgende lessen, de vorige oefeningen even te herhalen. Een aantal lessen online doen en vervolgens steeds twee weken er overheen laten gaan werkt denk ik ook niet. Een klein beetje discipline, geduld en talent is nodig.

 

Gitaar leren spelen is moeilijk?

Beginnen met een Saxofoon? Dan ben je toch echt een stuk duurder uit! De gitaar is ook vanwege zijn lage aanschafprijs erg populair als instrument om mee te starten. De gitaar is daarnaast makkelijk in vervoer. En toch is diezelfde gitaar heel vaak uiteindelijk op zolder terug te vinden na een korte periode van intensief ‘willen’ starten.

Onderschat de moeilijkheid van gitaar niet! Ongeveer 1 op 3 van mijn leerlingen stopt voor het einde van het eerste jaar. Overigens helemaal niet erg want bij welke studie, hobby of baan zie je dit niet gebeuren?

Wanneer je stapjes kan blijven maken blijft het leuk (en wanneer je thuis een goede methode hebt gevonden voor het oefenen). Lukt het laatste niet, dan voel je je al snel een beetje schuldig dat het vorige week niet goed gelukt is met oefenen… Gaat het spelen van stof uit de vorige les eigenlijk ook niet zo goed als we daar nog even naar kijken… wordt gitaar spelen toch een beetje een ‘nog moeten doen iets’ en voel je je niet goed vooruit gaan. En vorige week was het ook al niet gelukt om goed te oefenen…

Net als werk moet een hobby ook in balans zijn. ‘Moeite’ moet in evenwicht zijn met ‘opbrengst’. Nog een grote stapel ‘moeite’ en nog niet zoveel ‘opbrengst’, dan is de balans verstoord. Wanneer deze verhouding in onbalans raakt stopt de leerling.

Een gitaarleraar werkt als ‘stok achter de deur’ voor meeste leerlingen om in de week tijd te maken voor het oefenen met de gitaar. Gitaarbarbaren die gitaar willen leren van youtube of bijvoorbeeld juist de lessen op deze website gebruiken, hebben dit voordeel niet en moeten nog meer varen op eigen discipline.

 

Goal management

Vaak krijg ik de vraag: ‘wat kan ik dan spelen na een jaar?’ Of ik speel een stukje van een bekende artiest en krijg de vraag ‘hoe lang duurt het voordat ik dat kan spelen?’ Belangrijk is dat ook de verwachting van de hoeveelheid ‘moeite’ die gedaan moet worden om ergens te komen op de gitaar klopt met de hoeveelheid ‘moeite’ die dan ook echt gedaan moet worden. Bovenstaande vragen zijn anders te schrijven. ‘Als ik een jaar moeite doe, wat kan ik dan spelen?’ en ‘De opbrengst die ik nu hoor, hoeveel moeite moet ik daarvoor doen?’

Ik maak geen geheim van mijn voorkeur om eerst te starten met een basis. De houding, de aanslag, notenschrift etc. Hiervoor zijn we toch al snel bijna een half jaar tot een jaar onderweg. Hiernaast beginnen we na een aantal basislessen met akkoorden en slagritmes. Zo kunnen we eerste songs spelen zoals ‘don’t panic’ van ‘coldplay’, ‘the house of the rising sun’ van ‘the animals’ of ‘a horse with no name’ van ‘America’.

 

Een voorbeeld uit de organisatiepsychologie

Stel je wilt als manager dat medewerkers in jouw organisatie afval beter gaan scheiden. Al dat print-papier dat steeds maar verdwijnt in de prullenbak! Daar moeten we iets aan doen! Je besluit iedere medewerker een nieuwe eigen papier prullenbak te geven. Nou, daar staat die dan enkele dagen later op elk bureau in de organisatie. Een gloednieuwe blauwe prullenbak. Gaan werknemers deze prullenbak gebruiken?

Euhm, nou nee. Hij staat daar leuk hoor naast het bureau, maar het meeste papier gaat nog gewoon de normale prullenbak in. Op enkele collega’s na dan die wel iets doen met de nieuwe prullenbak.

Stel, je zou een korte onderbreking vragen van het werk. Je vraagt als manager aan een aantal van jouw medewerkers hoe ze staan tegenover milieubewustzijn en daarnaar handelen. Je legt uit dat de nieuwe prullenbakken er speciaal zijn om beter afval te kunnen scheiden. Werknemers die voor de uitleg over de prullenbakken al meegingen in jouw gesprek over mileubewust bezig zijn zullen nu helemaal de prullenbak willen gaan gebruiken. Daarbovenop vraag je als manager aan je medewerkers of ze een afspraak met zichzelf willen maken voor het gebruik van de prullenbak.

Elke werknemer krijgt een A4 uitgereikt en schrijft de volgende zin over: ‘Oud papier hoort bij oud papier!’. Je inspecteert jouw werknemers. De eerste A4 mag in de blauwe prullenbak en het werk wordt hervat na de korte onderbreking. Er is geen enkele werknemer in de organisatie die papier in de verkeerde prullenbak doet!

Leerlingen willen lol ervaren en goed worden in gitaar. Anders ga je immers niet je met gitaar bezig houden toch? Daaraan gekoppeld zit oefenen! Een gitaar kopen zorgt niet voor goed worden in gitaar. Gitaarles nemen zorgt daar ook niet voor. Maak een afspraak met jezelf hierover. Wanneer en hoe lang maak ik in de week tijd voor gitaar? Een veel grotere kans dat jij dan lol gaat beleven in goed worden in gitaar!

Jonge leerlingen kunnen dit nog niet zelf. Ik spreek duidelijk af welke oefeningen gedaan moeten worden en hoeveel tijd ongeveer nodig is. En meteen even gaan zitten na de les helpt enorm!

Maak een afspraak met jezelf over hoe te komen bij jouw doel. Wanneer en hoe lang maak ik dus in de week tijd voor gitaar?

<- Een volgende les…

Bij deze les horen nog geen oefeningen, theorie, samples.