Les 1D De western gitaar houding

<- Een volgende les…

De western gitaar houding

Hoewel we gestart zijn met de klassiek gitaar houding bestaat er nog een houding. Een akoestische, ‘steelstring’- of ‘western’- gitaar heeft net een beetje een andere kast en is daarom lastig om tussen je benen te plaatsen. Makkelijker is de western of akoestische gitaar houding. Ook straks voor de elektrische gitaar maken gebruik van deze houding.

We zetten de gitaar nu op de andere knie. Voor rechtshandige gitaristen dus de rechter knie. Ook bij deze houding is een harde ondergrond om op te zitten noodzakelijk. Zittende op de bank zit je veel te ver achterover dus een stoel (zonder armleuningen) of kruk is aan te raden. Zit met je rug gestrekt. De dikste snaar is boven, de dunste beneden. De gitaar maakt nu geen hoek meer van 45 graden, maar staat bijna horizontaal wijzend op je knie. We hoeven dan ook geen voetenbankje meer te gebruiken. Ook nu is het belangrijk dat je je duim achter het tweede hokje plaatst zonder dat deze boven de hals uitkomt en dat je de laatste kootjes van je linkerhand goed rechtop neerzet bovenop de snaren. Naast met je vingers spelen gaan we nu ook gebruik maken van een plectrum.

 

Het vasthouden van een plectrum.

Maak een ‘oke’ gebaar zoals in het plaatje hiernaast. Vervolgens schuif je de plectrum tussen je duim en wijsvinger. Sommige gitaristen vinden het stabieler om ook de middelvinger toe te voegen aan de greep. Je plectrum moet een beetje mee kunnen bewegen als je aan het spelen bent, maar natuurlijk ook weer niet tussen je vinger uitglippen. In het begin had ikzelf nog wel eens dat die flippo na een aantal slagjes ging verschuiven. Dan kan je tijdens het spelen met je middelvinger (of met andere vingers) de plectrum weer een beetje terug duwen.

 

Aanslaan

Het spelen met de plectrum of met je vingers in ongeveer hetzelfde ‘ok’-gebaar is even wennen. Probeer je hand en pols bij het aanslaan eigenlijk niet te bewegen. De aanslag volgt meer vanuit je arm. Dus niet ‘schilderen’ zoals ik dat noem. Je pols en hand niet draaien alsof je een kwast vasthoudt. Je hand blijft gewoon in dezelfde stand of je nu van je af of naar je toe aanslaat. Ik zeg altijd: ‘houd je hand zo losjes alsof het een vaatdoek is en probeer dan de snaren eens te raken met het plectrum’. Het filmpje hiernaast bevat wel heel veel uitleg in het begin. Ik start de video daarom halverwege.

 

Slagritmes

We gaan straks slagritmes tegenkomen. Met een ‘^’ of ‘v’ geef ik aan welke kant je op moet slaan. In het begin kan dit een beetje verwarrend zijn want een pijltje omhoog betekent een slag naar beneden. Ik noem de slagjes daarom ‘van je af’ en ‘naar je toe’.

^ = van je af
v = naar je toe

Probeer het volgende slagschema maar eens uit. Je hoeft nog geen akkoord neer te zetten, maar je kan gewoon je linkerhand op de snaren leggen zodat er geen geluid uit komt.

 

Je telt bij het eerste slagje 1,2,3,4. Probeer de maat een aantal keer te herhalen.

 

Vaak strummen of slaan we niet enkel van ons af maar slaan we heen en weer…

Tel mee wanneer je speelt.. 1,2,3,4..

 

Soms spelen we ook in achtsten.

Je telt dan 1e, 2e, 3e, 4e. Weet je het nog?

.. 1, 2e, 3, 4e .. etc.

 

 

 

Nu wordt het al iets lastiger. Probeer de slag- beweging door te zetten, maar de overgebonden noot niet te spelen.

 

Tellen heeft nu weinig zin meer. Het wordt meer een gevoel hoe de slagbeweging moet.

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!