Les 2A Aanschaf van de gitaar

<- Een volgende les…

 

De gitaar is er in verschillende maten. Zo is er de gewone maat gitaar; de 4/4 maat. Wanneer deze gitaar echter te groot is om vast te houden, bestaat er ook de 3/4 maat. Deze gitaar is net wat kleiner. Zo is deze voor gitaristjes van 8 tot 10 jaar makkelijker om vast te houden en zijn grepen makkelijker om te halen. Veel van starter onderwerpen worden ook behandeld op de pagina veel gestelde vragen.

Zoals ik in de vorige les vertelde, komen veel gitaren uiteindelijk toch terecht op zolder. Dat geeft ook mogelijkheden. Voor de kleine beurs kan je wellicht op marktplaats één van deze gitaren op de kop tikken. Dat scheelt toch snel alweer 100 euro. Een andere mogelijkheid is het huren van een gitaar bij mij voor een 100 euro. Ga je achter een gitaar op marktplaats aan, dan helpt het om iemand mee te nemen die zelf een gitaar heeft. Altijd even de gitaar bespelen! Toch heb ik vaker gezien dat er het één en ander mis was met de tweedehands gitaar en niet te repareren onder de prijs van een nieuwe gitaar. Let er dus op dat er geen fretjes (stokjes op de hals) loszitten. Ook geen gerammel in de kast als je erop speelt. (soms zit er iets van het houtwerk los in de kast) Let er ook op dat stemknoppen soepel draaien. Soms is de gitaar gevallen. Dan komt deze vaak op een stemknop terecht en draait deze niet juist meer. De huur van een gitaarpakket zorgt geeft je dus net wat meer zekerheid op een goed functionerende gitaar.

Naast een gitaar moet je een voetenbankje kopen en om de gitaar mee te nemen is een hoes noodzakelijk. Vooral wanneer het buiten warm of juist erg koud is heeft de gitaar ‘last’ van deze temperatuur wisselingen. De gitaar raakt anders eerder ontstemd. De snaren van de gitaar zetten dan uit, maar de lichte (nylon) snaren meer dan de zware (bas-)snaren. Daarom kloppen de snaren op de gitaar niet meer ten opzichte van elkaar. Het is ook handig om een bladmuziekstandaard te hebben. Een stemapparaatje is niet nodig in het begin. Ik stem graag je gitaar elke les even. Voor online barbaren is het stemapparaatje wellicht toch een alternatief voor mijn wekelijkse gitaar controle. Maar het is beter om toch te leren stemmen op gehoor. Om jouw snaren te vergelijken met de oorspronkelijke toon kan je in het vorige overzicht onderaan terecht bij ‘stemmen‘. Dan is het een kleinere stap straks naar stemmen met behulp van een stemvork. Later hebben we ook een capo (zo’n klem voor op de hals) en dus een stemvork nodig (zo’n ting… Y-ding). Een extra setje snaren kan geen kwaad.

Let op de keuze bij een klassiek gitaar op de dikke hals. Een dikke hals biedt meer ruimte voor de vingers. Is daarmee makkelijker voor beginners!

Zo komen we op ons boodschappenlijstje gelijk aan het HUURPAKKET GITAAR COMPLEET:

nodig: prijs:
– gitaar 50 (2e hands) tot 150 euro (winkel).
– hoes 10-20 euro
– voetenbankje 7-11 euro
– bladmuziekstandaard evt. 9-15 euro (niet nodig indien online les)
– stemapparaatje evt. liever niet… stemmen leren op gehoor is heel belangrijk!
– setje snaren (nylon snaren, hard tension) 4-11 euro
– gitaarlesboek (evt. aanschaffen, ik probeer zoveel mogelijk over te stappen op mijn eigen methode) 15 euro (we lessen tegenwoordig alleen online)
Totaal: 100-200 euro

Het huurpakket:

  • gitaar maat 3/4 of 4/4 is E 93,– / 90,–.
  • hoes E 17,50
  • voetenbankje E 9,85
  • setje snaren high tension E 3,77

Totaal E 130,–

‘Schaf niet meteen de duurste gitaar aan en ook niet meteen een elektrische of western gitaar…’

Niet meteen elektrisch beginnen. Van elektrisch naar akoestisch wisselen is lastiger dan andersom. Het is beter om bij de basis te starten; de klassieke of Spaanse gitaar. En gaat dat je goed af, dan mag je jezelf belonen met de gitaar uitzoeken die je altijd al wilde kunnen bespelen. Staalsnarig (western) is ook niet aan te raden meteen. Op een nylonsnaargitaar (spaans/klassiek) staat een spankracht van zo’n 25 kg. Op een staalsnarige gitaar staat een spankracht bijna twee keer zo veel van 40 kg. Daarom is staalsnarig lastiger om te bespelen dan de Spaanse gitaar omdat je vingers dubbel zoveel werk moeten verrichten. Niet de beste keuze dus! Maar mocht je toch die elektische gitaar of western gitaar al hebben aangeschaft dan beginnen we gewoon op deze gitaar.

Linkerhand? Kijk even bij veelgestelde vragen.

<- Een volgende les…

Bij deze les horen nog geen oefeningen, theorie, samples.