![]()
|
De gitaar is er in verschillende maten. Zo is er de gewone maat gitaar; de 4/4 maat maar ook een kleinere maat van 3/4. Deze is voor beginnende gitaristjes van 8 tot 10 jaar. Makkelijker om vast te houden. Grepen zijn makkelijker om te doen. Over veel starter onderwerpen schrijf ik ook op de pagina veel gestelde vragen.
Veel gitaren komen uiteindelijk toch terecht op zolder. Dat geeft ook mogelijkheden. Voor de kleine beurs kan je wellicht op marktplaats één van deze gitaren op de kop tikken. Dat scheelt toch snel alweer 100 euro. Het helpt om iemand mee te nemen die zelf ook gitaar speelt. Probeer altijd te vragen of je even de gitaar mag bespelen. Eén voor één de snaren aanslaan zegt al iets. Ik heb namelijk al vaak gezien dat er toch iets mis was met een tweedehands gitaar en niet te repareren onder de prijs van een nieuwe. Let er dus op dat geen gerammel uit de kast komt. Soms zit er iets van het houtwerk los in de kast. Let er ook op dat er geen fretjes (stokjes op de hals) loszitten. Let erop dat de stemknoppen soepel draaien. Soms is de gitaar gevallen. Dan komt deze vaak op een stemknop terecht en draait deze niet juist meer. Naast een gitaar heb je een voetenbankje nodig. Ook een hoes is noodzakelijk. Vooral wanneer het buiten warm of juist erg koud is heeft de gitaar ‘last’ van deze temperatuur wisselingen. De gitaar raakt anders te snel ontstemd. De snaren van de gitaar zetten dan uit, maar de lichte (nylon) snaren meer dan de zware (bas-)snaren bij warmte. Dan kloppen de snaren op de gitaar niet meer ten opzichte van elkaar. Het is ook handig om een bladmuziekstandaard te hebben. Een stemapparaatje is niet nodig in het begin. Ik stem graag je gitaar elke les even. De hoes zorgt ervoor dat de gitaar ook thuis nog goed is gestemd. Voor online barbaren is het stemapparaatje wellicht toch een alternatief voor mijn wekelijkse gitaar controle. Toch is het beter om te leren stemmen op gehoor. Om jouw snaren te vergelijken met de oorspronkelijke toon kan je op deze pagina terecht. Onderaan kan je jouw snaren vergelijken met de toon van de webpagina. Dan is het een kleinere stap straks naar stemmen met behulp van een stemvork. Later hebben we ook een capo (zo’n klem voor op de hals) en een stemvork nodig (zo’n ting… Y-ding). Een extra setje snaren kan geen kwaad. Zo komen we op ons boodschappenlijstje:
Gitaar totaal-start-pakket leerlingen:
|
Niet meteen elektrisch beginnen. Van elektrisch naar akoestisch wisselen is lastiger dan andersom. Het is beter om bij de basis te starten; de klassieke of Spaanse gitaar. En gaat dat je goed af, dan mag je jezelf belonen met de gitaar uitzoeken die je altijd al wilde kunnen bespelen. Staalsnarig (western) is ook niet aan te raden meteen. Op een nylonsnaargitaar (spaans/klassiek) staat een spankracht van zo’n 25 kg. Op een staalsnarige gitaar staat een spankracht bijna twee keer zo veel van 40 kg. Daarom is staalsnarig lastiger om te bespelen dan de Spaanse gitaar omdat je vingers dubbel zoveel werk moeten verrichten. Niet de beste keuze dus! Maar mocht je toch die elektische gitaar of western gitaar al hebben aangeschaft dan beginnen we gewoon op deze gitaar. Dikke of dunne hals? Bij voorkeur starten met een brede klassieke hals. Je kan dan makkelijker je vingers laten staan van je linkerhand in de vakjes voor noten die we eerder in de maat gespeeld hebben. Zo gaan nieuwe snaren die je aan wil slaan voor nieuwe noten niet per ongeluk tegen de neergezette vingers resoneren. Op de brede hals is immers genoeg ruimte. Zo kunnen we echt stappen zetten binnen speeltechniek. Eerst op de klassiek gitaar met een brede hals! Linkerhand? Kijk even bij veelgestelde vragen. |
Bij deze les horen nog geen oefeningen, theorie, samples.