Les 2E Bending en Vibrato

<- Een volgende les…

Bending en Vibrato.

Misschien ken je het wel. Van die bluesgitaristen die aan die snaren lopen trekken en heel erg met hun ogen knijpen tegelijkertijd. Dat heet ‘bending’. Je slaat de naar aan en trekt deze dan omhoog terwijl je de snaar ingedrukt houdt.

Nu lukt dat een stuk beter op de elektrische gitaar en maar heel lastig of nauwelijks op een western of klassiek gitaar. De techniek zullen we daarom pas later echt toegepast zien spelende op de elektrisch gitaar in deel 2 van de cursus. In TAB wordt bending aangegeven met een pijltje omhoog met een cijfer met hoever je de snaar in toon omhoog moet trekken.

Bijv 1/2 is een halve toon. Dus je moet de snaar in zoverre omhoog duwen totdat je het geluid krijgt van het volgende hokje op je gitaar. Een ‘Full’ bend betekend één volle toon omhoog.

Soms staat er alleen een pijl omhoog. Je slaat dan de toon aan en vervolgens duw de snaar omhoog. Hierboven staat een pijl omhoog en vervolgens weer een pijl naar beneden. Dan sla je de snaar aan, duw je deze omhoog en vervolgens zonder los te laten laat je de snaar weer terugkomen terwijl de toon hoorbaar blijft (bend with release).

In TAB notatie kom je ‘bending’ ook wel eens zo tegen:

E-----------------------------------------------
B-------7b9-------------------------------------
G-----------------------------------------------
D-----------------------------------------------
A-----------------------------------------------
E-----------------------------------------------

Er staat dan: druk het zevende hokje in (met de ringvinger, dan heb je lekker veel vingers om mee te ‘benden’). Sla de noot aan en trek de snaar omlaag of druk de snaar omhoog net zolang totdat deze klinkt zoals de noot uit het negende hokje. Je houd vast totdat je meteen weer doorspeelt naar een volgende noot (geen release). Dit is dus een ‘full’ bend (2 halve tonen). Het volgende kan er ook staan:

E-----------------------------------------------
B-------7b9r7-----------------------------------
G-----------------------------------------------
D-----------------------------------------------
A-----------------------------------------------
E-----------------------------------------------

Naast de bend hiervoor beschreven duw je langzaam de snaar terug (terwijl deze nog klinkt) naar waar deze vandaan komt (de release). Soms wordt het getal achter de b ook wel tussen haakjes opgeschreven: —7b(9)— of —7b(9)r7—.

Zelf druk ik de snaar niet altijd omhoog, maar vind ik het fijner om hetzelfde effect te maken door de snaar de andere kant op te ‘trekken’. Het is ook maar hoeveel ruimte je hebt. Daar bedoel ik het volgende mee. Als je een hoge snaar naar beneden trekt, dan valt deze van het fretboard af. Dus dan moet je wel duwen. Speel je ‘hoger’ op het fretboard dus op lagere snaren, dan heb je wel ruimte om de snaar naar beneden te verplaatsen. Ik geef eerlijk toe dat ik vooral het laatste doe met bending. Niet het omhoog duwen, maar het naar beneden trekken van de snaar. Ik gebruik ook meestal meerdere vingers zodat ik meer kracht heb om de beweging uit te voeren.

We zien in de TAB hierboven aan het einde van de regel (ff scrollen) ook de notatie voor vibrato. Vibrato is geen verticale beweging, maar meer een horizontale beweging in het verlengde van de snaar. We bewegen dan onze hand snel heen en weer terwijl onze vinger in het vakje op de snaar staat en de snaar is aangeslagen. Omdat je vinger dan wisselend in het vakje drukt krijgt de snaar een ‘vibrato sound’. De snaar gaat in toonhoogte in hoge frequentie op en neer. In het volgende plaatje heb ik getekend hoe die beweging er ongeveer uitziet (vanuit jouw eigen perspectief als gitarist).

Mmh, ik ben nog niet tevreden. Vanaf een plaatje ga je niet leren hoe het moet. Bovendien kan je ook vibreren door juist wel een beetje aan die snaar te trekken en dan krijg je wel een beweging die weer een beetje gaat richting bending maar dan heel vlug heen en weer. Ook kan vibrato natuurlijk met alle stevige ‘neerzet’ vingers. De 1e, 2e en 3e. Ik heb daarom een filmpje opgezocht over allerlei soorten vibrato en hoe dat eruit ziet op de gitaar.

Ook in TAB moet ik vibrato nog even laten zien. In Les 12B heb ik al even het symbool laten zien dat gebruikt wordt op de notenbalk. Dan gebruiken ze een golfje. Dit wordt soms ook gedaan in de TAB. De notatie op de notenbalk ziet eruit als:

Meestal zie ik bij TAB de volgende notatie van vibrato:

E-----------------------------------------------
B-----------------------------------------------
G-------7v--of--7~--of--7v~---------------------
D-----------------------------------------------
A-----------------------------------------------
E-----------------------------------------------

Na nu ‘bending’ (b), release (r) en vibrato (v) gezien te hebben ga ik in de volgende les de ‘hamer’ (h) en ‘pull’ (p) behandelen. De les daar weer na zal de ‘slide’ (/ \) aan bod komen. Er zullen dan een aantal oefeningen volgen om meer bekend te raken met de stof in de praktijk.

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!