Les 3A Online lessen?

<- Een volgende les…

 

Een ‘online les’ is iets anders dan een ‘gitaarles’…

Zelf kom ik uit een generatie waar internet net in opkomst was. Opgroeien in een wereld waarin internet de wereld opeens heel toegankelijk en klein leek te maken. En zelfs nu lijkt het einde van de ontwikkeling nog lang niet in zicht. Maar opgroeien in een wereld waarin juist deze verandering heel bepalend was, doet mij wel de vraag stellen hoever je kan gaan in digitalisering? In hoeverre is bijvoorbeeld gitaarles online aan te bieden?

Heel veel online-gitaar-lessen-websites  onderstrepen het gemak van lessen die beschikbaar zijn wanneer jij daar tijd voor hebt. Toch zijn er ook nadelen die genoemd mogen worden. Er mist namelijk een belangrijke voorwaarde bij het volgen van online lesmodules die je ook nodig hebt om juist gitaar te leren spelen. Namelijk, feedback van een professioneel docent!

Iemand moet je controleren op bijvoorbeeld het goed vasthouden van de gitaar. Leer je jezelf een verkeerde houding aan, dan is het erg lastig om vervolgens weer dingen af te leren. Niet voor niks vraag ik beginnende leerlingen daarom wekelijks langs te komen zodat ik ze kan controleren en kan corrigeren op dingen die in de toekomst een probleem gaan opleveren bij het leren van gitaar. Want corrigeer ik niet meteen, dan is het alweer lastiger om iets dat fout gaat met gitaar spelen pas een volgende week te corrigeren.

Uit ervaring heb ik bij eerste leerlingen in mijn carrière als leraar wel eens dingen in de houding laten zitten bij leerlingen denkende dat deze vanzelf goed komen, maar helaas. Goed komen ze niet. Uiteindelijk kan een leerling bijvoorbeeld een bepaalde aanslaghouding van de hand bijna niet meer corrigeren waarmee een verkeerde aanslaghouding toch een belemmering kan zijn voor bijvoorbeeld de snelheid die hij of zij met tokkelen op de gitaar kan behalen. En wat doet een verkeerde houding met blessure gevoeligheid? Je zult niet de eerste zijn met kramp of spiertrekkingen in de arm of hand.

Daarom moet ik wel waarschuwen voor het leren van gitaar met behulp van enkel online lessen. Gitaarles nemen bij een vakkundig docent kost gewoon een stuk meer geld maar bestaat niet voor niks. De kwaliteit van hoe goed je gitaar leert spelen hangt nu eenmaal ook samen met factoren als:

  • De mogelijkheid van feedback krijgen… (controle)
  • De mogelijkheid van een leerling om vragen te kunnen stellen over de stof (interactie)
  • De ‘stok achter de deur’ die je ervaart om lekker aan de slag te blijven.. (oefenplicht)
  • De leraar die je enthousiast kan maken met voorbeelden en ook een voorbeeld kan zijn voor jouzelf… (inspiratie)

Online lessen mist dus een aantal onderdelen die wel nodig zijn om gitaar leren spelen op een juiste manier te starten. Doordat ik gelukkig weet welke dingen hoofdzakelijk fout gaan in de houding na het begeleiden van een heleboel leerlingen op de gitaar, kan ik wel extra wijzen op bepaalde dingen die je waarschijnlijk ook snel fout zult doen in de online lessen. Met behulp van duidelijke foto’s en beschrijvingen zal ik aandacht geven aan belangrijke aandachtspunten. Toch kan ik je nog steeds niet controleren en heeft offline lessen om het zo maar te noemen dus nog steeds een meerwaarde.

<- Een volgende les…

Bij deze les horen nog geen oefeningen, theorie, samples.

error: Content is protected !!