Les 3E Hamers en Pulls

<- Een volgende les…

Hamers en Pulls

Hamers en Pulls worden ook wel op- en neerwaardse bindingen genoemd. Je moet je voorstellen dat je je vinger als een soort hamertje neerzet in het vakje op de hals. Je krijgt dan ook een aanslag, weliswaar minder hard, maar een geoefende gitarist kan soms dus tegelijkertijd neerzetten en aanslaan met slechts één vingerbeweging. Dat valt in het begin niet mee.

We kunnen ook een beweging maken met onze vingers waarbij we kort aan de snaar trekken met één van onze vingers waarbij de snaar uiteindelijk losschiet. Ook dan slaan we dus aan met de linkerhand. Wel moet die snaar dan op zijn plek blijven zodat deze uiteindelijk met kracht los kan schieten. Anders krijgen we enkel dat we de snaar korte tijd hoger maken, de techniek die ik in de vorige les heb behandeld.

Laten we bovenstaande techniek eerst eens bekijken in een filmpje.

Ow wat zijn die video’s eigenlijk vreselijk. Probeer ook eens of je bijv de derde vinger kan ‘hammeren’ als je de eerste hebt neergezet. Vervolgens ook weer de derde vinger ‘offpullen’ terwijl de eerste vinger nog in zijn vakje staat. Je krijgt dan een hammer en vervolgens een pull off. Dit heet een triller. Ik ga er een paar voordoen met behulp van TAB notatie.

h – hammer-on
p – pull-off

E-----------------------------------------------
B-----------------------------------------------
G-----------------------------------------------
D-----------------------------------------------
A---------5h7------------5h7--------------------
E---0--0-----------0--0-------------------------

Bijvoorbeeld het stukje hierboven. Hier staat: sla 2x de 6e snaar (dikste) aan. Vervolgens verplaats je je wijsvinger (1e)  naar het vijfde vakje en sla je ook deze noot aan. Dan doe je een ‘hammer’ met je ringvinger (3e) in het zevende vakje. Probeer maar eens!

We kunnen ook de triller proberen.

E-----------------------------------------------
B-----------------------------------------------
G-----------------------------------------------
D-----------------------------------------------
A---------5h7p5----------5h7p5------------------
E---0--0-----------0--0-------------------------

We slaan weer de 6e snaar aan tweemaal. Dan de wijsvinger naar het vijfde hokje en aanslaan. We maken een ‘hammer’ op het zevende hokje met de ringvinger. Vervolgens (we laten de vinger niet los) trekken we de snaar naar beneden terwijl we op dat moment met de wijsvinger tegendruk geven (beetje omhoog duwen). Dat doen we net zolang totdat de snaar onder onze ringvinger doorschiet en zo gaat trillen. De wijsvinger blijft nog even staan.

Soms wordt het teken ‘^’ gebruikt voor een hammer of pull off. Dan zie je bijvoorbeeld in de TAB het volgende staan: 5^7^5. Dit betekent dan hetzelfde als de triller die we hierboven gespeeld hebben.

De volgende les gaat over het ‘sliden’ naar een noot toe. We zullen dan een aantal oefeningen doen.

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!