les-3h-chords

<- Een volgende les…

 

Deel 2: De Basis

Laten we nu maar eens snel iets met die gitaar gaan doen in plaats van die eindeloze tekst!

Op de elektrisch gitaar bestaan trucjes zodat we die moeilijke basis akkoorden uit de vorige cursus nog even niet hoeven te leren.

Picking:

We spelen op de elektrisch gitaar enerzijds met ‘picking’, het aanslaan van snaren afzonderlijk. Ik ga hiervoor in de volgende lessen tablatuurnotatie of TAB introduceren.

Power:

Om dezelfde tonen uit de basis akkoorden te kunnen spelen maken we anderzijds gebruik van zogenaamde power grepen. We zetten minder vingers neer. We kunnen deze grepen ook noteren in TAB. Toch noteren we ze vaker gewoon in akkoord symbolen zoals Em, A, D etc. Het is door het gebruik van de power greep veel eenvoudiger akkoorden snel neer te zetten. We zijn bovendien nog sneller in staat te wisselen na enige oefening omdat de greep makkelijker neer te zetten is. En het klinkt lekker rauw in tegenstelling tot het spelen van het hele akkoord. Volgende lessen zullen daarom ook gaan over de powergreep.

Toch moeten we eerst iets weten over hoe we die elektrische gitaar eigenlijk vast moeten houden. Hierna ga ik het hebben over het neerzetten van de vingers van de linkerhand. Vervolgens het vasthouden van het plectrum. We doen een aantal eerste oefeningen.

Het vasthouden van de elektrische gitaar gaat hetzelfde als het vasthouden van de akoestische gitaar (niet de klassiek of spaanse gitaar!). We gebruiken geen voetbank, zetten de gitaar niet op de rechterknie, maar juist op de linkerknie. Hoe dat gaat heb ik eerder uitgelegd in de les over de ‘western gitaar houding’.

Kijk eerst eens naar deze les. In de les staat ook hoe je het plectrum vast moet houden. Dan volgen ook een aantal oefeningen hoe je aan moet slaan op de gitaar. Ook op de elektrische gitaar hebben we deze vaardigheid nodig. Aan de slag dus!

Oei wat voelt die gitaar onwennig. Wat moet ik ermee?!

Kom hierna weer terug naar het elektrisch gitaar lesoverzicht.

<- Terug naar het overzicht…

error: Content is protected !!