Les 4A De houding

<- Een volgende les…

De houding

Misschien wel het allerbelangrijkste op de gitaar is de houding! Er zijn twee verschillende houdingen; de klassieke houding en de western gitaar houding. We starten met de klassieke houding hiernaast weergegeven:

Let op het voetenbankje onder de linkervoet. Ga iets naar voren zitten op een kruk of stoel. Een stoel natuurlijk zonder leuningen. Zorg voor een harde zitplek. Een zachte ondergrond zoals een bank werkt niet omdat je dan teveel achterover zit. Zorg ervoor dat je andere voet plat op de grond kan staan. Overigens is een rok of jurk dragen voor vrouwelijke gitaarbarbaren minder handig bij de klassieke gitaar houding.

Een goede houding is belangrijk. Deze is essentieel om klachten waarover ik in de vorige les vertelde te voorkomen. Met een goede houding lukt het om beter gitaar te spelen. Je kan langer spelen en het neerzetten van vingers (linkerhand) en de aanslag (rechterhand) gaan stukken beter.

 

 

 

Vaak draait de gitaar een beetje weg in het begin vanaf de buik. Vooral als leerlingen graag op de hals willen kijken om te zien waar ze hun vingers moeten plaatsen, glijdt de gitaar een beetje onderuit (bekijk het plaatje hiernaast). Dit kan je oplossen door de gitaar genoeg rechtop te houden. Vervolgens de gitaar aan de linkerkant dichterbij te zetten. De gitaar gaat rechts verder van je weg staan, maar de
linkerkant komt dichterbij op je linkerknie. Houd de kop van de gitaar meer naar achteren en til deze naar oor-hoogte. Soms is ook de oorzaak het voetenbankje dat te laag staat of helemaal geen gebruik van een voetenbank (overigens zou ik met de midden-stand starten van het voetenbankje ipv de hoogste stand op het plaatje hierboven). Met een hoge linkerknie komt wel meer steun voor de gitaar.

 

Dan het volgende aandachtspunt. De rechterhand zet je neer zoals in het plaatje hiernaast. Soms, omdat de gitaar de neiging heeft naar voren te schuiven wanneer je op je vingers wil kijken, vinden startende leerlingen het prettig toch de pols tegen de kast te houden zodat de gitaar niet verder onderuit zakt. Zo moet het echter niet! De gitaar, moet zo staan dat je geen druk tegen de kast met je rechterhand hoeft te geven (en ook niet met je linkerhand de hals hoeven vast te houden). De gitaar moet in balans zijn enkel door de neerwaartse druk van enerzijds je rechter-onderarm op de rand van de kast en anderzijds de gitaar-ronding die steunt op je linkerknie (het onderste plaatje van rechts hiernaast). Je pols maakt juist een sterke hoek waarbij de vingers rechtop de snaren staan.

Ook zie ik vaak dat de rechterarm om de kast gaat in plaats van op de kast. Laat de rechter-onderarm ongeveer halverwege je onderarm steunen op de rand van de kast.

 

 

 

Zet vervolgens de duim van de linkerhand achter het tweede vakje in het midden van de hals van de gitaar. Laat ruimte in je hand bestaan (niet je hand helemaal dichtknijpen). Voordat je de duim midden achter het tweede vakje plaatst kan je doen alsof je een appel vasthoudt. Houd diezelfde losse houding vast wanneer je de duim licht tegen de hals zet in het midden van de hals, achter het tweede vakje. Eventueel kun je op deze plek een sticker plakken zodat je voelt waar je duim moet staan. Zorg ervoor dat de duim niet boven de hals uitkruipt bij het spelen straks!
Plaats nu de eerste vinger (de wijsvinger) achter het 1e stokje, de 2e vinger (middelvinger) achter de 2e fret en de 3e vinger (ringvinger) achter het 3e fretje. Je ziet dat mijn vingers (in het plaatje rechts) een beetje schuin gaan staan om het fretje van het derde vakje te halen. Beter is om zo recht mogelijk je vingers te zetten, maar niet helemaal op te schuiven tot tegen de derde fret. Klinkt de toon van het derde hokje nog niet wanneer je halverwege het derde vakje bent? Dan zul je toch meer moeten opschuiven naar het derde fretje. Zo ontstaat echter wel meer spanning in je linkerhand. Schuif je ringvinger van het derde vakje zo ver naar het fretje toe totdat de toon van het derde hokje helder klinkt. Doe dit op de dunste snaar.

Probeer je vingers altijd rechtop neer te zetten (het laatste kootje van je vingers bijna rechtop ten opzichte van de snaar). Pijn of kramp is nooit goed! Pauzeer of zoek naar een meer prettige houding. Zorg dat je linkerarm er losjes onder hangt zonder dat je de spieren in je arm aan het aanspannen bent. Eventueel kan je ook de pink neerzetten in het vierde vakje en kijken of die het doet, maar deze vinger wordt maar weinig gebruikt (de pink is ook maar een slappe vinger natuurlijk…).

 

 

Een video die een goede samenvatting geeft van alle informatie hieronder. In tegenstelling tot de beelden in de video speel ik graag (en zie bij leerlingen graag) een hogere pols (een sterkere knik in de pols zoals in mijn ‘pols-foto’ hierboven). Maarja, iedereen zijn eigen voorkeur natuurlijk. Want we zijn allemaal uniek. Als de pols maar niet op de gitaar zelf steunt natuurlijk! Let ook op in de video hoe de tokkelarm op de gitaar steunt (niet om de gitaar heen) en hoe de vingers op het fretboard staan. En die heerlijke gitaarmuziek in de video niet te vergeten…

In de eerste 25 A-lessen zullen we het hebben over de houding, de 1e, 2e, en 3e snaar, de bassnaren, de vingernamen, de gitaaronderdelen, de verschillende noten, de opbouw van de notenbalk, het duet en het volume of de dynamiek op de gitaar en een begin in het spelen van arpeggio’s. In het tweede jaar ‘Barbaars Klassiek’, de lessen B, bekijken we de overige basis gitaar onderwerpen die we nog hebben liggen. In de C-lessen is een aanvulling beschikbaar om verder kennis te maken met een aantal verschillende klassieke stijlen. In de andere richting van het schema liggen de lessen van de  ‘Barbaarse Pop’, de D-lessen.

Een drietal extra video’s die je eventueel kunnen helpen van dezelfde website. Ik vind ze wel heel langdradig, maar ze bevatten wel belangrijke informatie.

Video 2: Niet die verkrampte vingers van de rechterhand die ik zo vaak zie en die ook even voorgedaan worden in de video (bij ‘student’s do this all the time…’), maar een relaxde open rechterhand gebruiken…

Ik zeg altijd tegen ‘mijn studenten’ dat ze moeten doen alsof ze twee appels omhoog houden, in elke hand één. De rechterhand draai je vervolgens om en in die houding ga je spelen met een lichte knik in de pols. De linkerhand mag je ook in dezelfde houding doen alsof je een appel omhoog houdt maar je zet dan de duim achter de hals achter het tweede vakje. Er verandert helemaal niks aan die handen! Zo moeten je handen staan…

En niet dan vervolgens bij het aanslaan de vingers van je rechterhand gaan krommen en optrekken en met knokkels omhoog gaan spelen… Terug naar die relaxde ik ‘houd-een-appel-omhoog-hand-houding’, de hand omdraaien en weer boven je snaren laten hangen met een lichte knik in de pols… Net zolang totdat die hand soepeltjes gaat doen wat ie moet doen… Let hierop tijdens het spelen!!! Je hebt het zelf vaak niet eens door…

Video 3: Niet die vingers van de linkerhand te plat neerzetten want zo demp je straks de dunste snaar als je een snaar verder hokjes in gaat drukken. Dan heeft de snaar geen ruimte meer om te trillen want dan zit de onderkant van je vinger ertegenaan. Probeer je vingerkootjes van je linkerhand rechtop neer te zetten straks bij oefeningen.

De plaatsing van je rechterhand.

Is het je al opgevallen dat wanneer je je gitaar meer bij de kam aanslaat, de gitaar ineens een veel scherper geluid krijgt? (een bijna Chinees-achtige sound) En als je boven het klankgat speelt, de gitaar veel warmer klinkt? Dit is een leuk effect om tijdens het spelen gebruik van te maken. Normaal speel je ongeveer op de hoogte van waar je klankgat begint.

Tip: Zorg ervoor dat de nagels van je linkerhand (voor rechtshandige spelers) altijd goed geknipt zijn, zodat je je vingertopjes rechtop neer kan zetten. Later kan je ervoor kiezen juist de nagels van je rechterhand iets langer te laten voor een mooiere klank bij het aanslaan.

Must: Laat deze pagina ook aan iemand anders lezen. Iemand die jou bij de eerste lessen gitaar thuis wellicht kan ondersteunen. Vaak kan iemand anders nog beter zien of het lukt een goede houding aan te nemen met de gitaar. Laat je controleren op de hierboven beschreven regels vooral tijdens het spelen (wanneer jouw eigen aandacht focust op het juist spelen en dus de aandacht voor een goede houding wegzakt…) bijv. de duim van de linkerhand komt boven de hals uit… de rechterhand vingers gaan helaas weer krom staan met aanslaan etc. Ik kan jou thuis niet controleren. Laat iemand anders jou controleren tijdens het spelen van eerste songs! Doen! Echt waar! Hieronder controlevragen die jouw vervangend docent kan gebruiken:

Controlelijst:

  • Zit de gitaar stevig? Geen bewegingsruimte tussen de gitaar en de borst/buik? -> Wel? Dan de gitaar meer schuin plaatsen tov het lichaam (de gitaar rechtop en de kop naar achteren)
  • De kop van de gitaar op oor-hoogte?
  • Voetenbankje onder de linkervoet?
  • Pols rechterhand niet tegen de kast? Wel genoeg een knik in de pols?
  • De rechter-onderarm bovenop de kast ipv de rechterarm om de kast heen?
  • De vingers (rechterhand) bijna gestrekt bij het spelen?
  • Wisselslag? Het gebruik om en om van de wijs- en middelvinger? (zie volgende les)
  • Schuift de duim (linkerhand) niet omhoog boven de hals?
  • Is de linkerhand voldoende open? Niet de hand de hals vasthoudend?… De linkerhand relaxed, met enkel de duim en vingers die de hals raken. De hand in de vorm alsof je een appel vasthoudt.
  • Staan de laatste kootjes van de vingers van de linkerhand wel (bijna) helemaal rechtop tov de hals? De wijsvinger zal een beetje draaien en toch weer een beetje scheef willen staan, maar probeer de vingers zo recht en zo rechtop mogelijk neer te zetten (nagels knippen!)
  • Herhalen deze screening! Waarschijnlijk gaat iets van bovenstaande lijst nu weer niet goed! En de gitarist, hoe vervelend ook in het begin, aanspreken op hetgeen hij of zij (weer) niet goed doet! Ja ja, streng zijn!

<- Een volgende les…

Bij deze les horen nog geen oefeningen, theorie, samples.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!