Les-4H-TAB

<- Een volgende les…

 

In het vorige deel van de cursus heb ik eerder tablatuur geintroduceerd. Ook in deze les verwijs ik daarom naar een vorige les. De elektrische gitarist is meestal niet geschoold in noten. Moet het dus helemaal hebben van ‘akkoorden’ en ‘tablatuur’. Dat is een voordeel en een nadeel.

Nadeel:

Het lezen of vertalen van die bolletjes op de notenbalk naar welke snaar je aan moet slaan in combinatie met het wel of niet neerzetten van een bepaalde vinger op de hals van de gitaar… deze vaardigheid vraagt enige oefening. Oftewel het gebruik van noten. Hiernaast weten hoe de notatie werkt met behulp van kruizen, mollen, maatsoorten en gebruikte symbolen. Alles hierover in het eerste deel van de cursus, maar we laten dit nu even liggen. Het heeft wel een nadeel om geen noten te kunnen lezen. Met noten kunnen we namelijk wel de duur van de aanslag of het akkoord weergeven. Met TAB of akkoordsymbolen lukt dit niet. We moeten dus goed luisteren naar de ‘sample’ of ‘song’.

Ik stipte hetzelfde verschil al even aan in de eerste les van deze cursus. Het hangt samen met starten op de klassiek of elektrisch gitaar.

Voordeel:

We slaan als startende elektrisch gitarist die noten gewoon over. Nog sneller zijn we in staat liedjes te gaan spelen. Twee ‘gitaar-werelden’ met dus ieder een voor- en een nadeel.

Volg nu de les uit het vorige thema over TAB.

Na de les over TAB is het handig te lezen over een aantal technieken die we toe kunnen passen op de gitaar.

Bending.

Hamers en Pulls.

Slides. Sla de moeilijke oefeningen van deze les nog even over.

<- Een volgende les…

Bij deze les horen nog geen oefeningen en samples.

error: Content is protected !!