Les 5B De Gis

<- Een volgende les…

 

De Gis

We vervolgen nog heel even met het systeem van kruizen. De vorige les zagen we de Fis en de Cis. Ook bij toevoeging van de Gis (het derde kruis) blijft de Fis en de Cis staan. We moeten dus maarliefst drie noten aan gaan passen! We kunnen natuurlijk kruizen bij blijven voegen totdat we alle noten een halve noot verhoogd hebben. Dan zitten we eigenlijk weer hetzelfde alleen hebben we de ladder op een emmer gezet ofzoiets, want de notenladder zelf klopt weer met de ladder zonder kruizen. In de praktijk houden we er na drie kruizen mee op. Toevoegingen van meer dan drie kruizen worden een beetje te lastig. Maar helaas, drie kruizen doen we nog wel! En ook nog aan die lagere of hogere F-, C- en G-noten denken! Ik schrijf ze er soms dan bij in de notenbalk. Anders past het niet meer in mijn hoofd.

Voor de bas van de tweede regel gebruiken we het 2e vakje op de zesde snaar. Normaal heet die noot de F en spelen we deze in het 1e vakje maar met het Fis kruis schuift ook deze F een hokje op en spelen we dus het 2e vakje op de zesde snaar. De derde regel staat er een herstellingsteken. Deze geldt de hele maat. Dan staat er dus wel een F en spelen we het 1e hokje op de zesde snaar. Verder staan er geen noten in het liedje die we nog niet eerder gezien hebben.

Aan het einde van het liedje of voor het herhalen kan je iets langzamer en zachter spelen zodat je voelt dat er een einde of herhaling aankomt.

Vallen de noten en letters een beetje klein? Druk de Ctrl toets in en + toets om in te zoomen… (Ctrl en – om weer uit te zoomen).

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!