Les 5E Right Hand Muting

<- Een volgende les…

Right Hand Muting

‘Right Hand Muting’ heet ook wel ‘percussive muting’ of ‘percussive strumming’. Toch vind ik muting (demping) eigenlijk niet op zijn plaats. Want we maken eerder meer geluid dan dat we dempen. Aan de andere kant is het dempen wel op zijn plaats. We dempen namelijk de snaren bij het maken van de ‘beat’. Iedergeval, de bovenstaande termen komen op hetzelfde neer.

We kunnen een ‘chop’ sound maken als we de rechterhand bij het ‘strummen’ of slagjes maken laten doorschieten op de snaren. We slaan de snaren aan, maar meteen worden deze ‘gekilled’. Het ‘killen’ van de snaren doen we met onze palm die dan op de snaren ligt als de hand doorschiet. Je hoort dan een soort ‘beat’. Zo kunnen we meer ritme toevoegen aan de slagjes. Een andere term die ook gebruikt wordt is ‘beat strumming’.

Met ‘Palm mute’ bedoelen we meestal iets anders. Je kan ook je palm vlakbij de kam van de gitaar plaatsen en vervolgens aanslaan. Je speelt dan als het ware gedempt zonder dat je een beat hoort. Dat zien we in deze video.

Palm muting zullen we op de elektrische gitaar veelvuldig gaan gebruiken wanneer we met effecten gaan spelen. Uiteraard wacht ik daar nog even mee. Toch komen we ‘palm muting’ tegen bij songs die we zowel op de akoestische als op de elektrische gitaar kunnen spelen. Alvast een aantal voorbeeld songs om eens te ontdekken hoe bovenstaande technieken werken.

Percussive strumming:

America – A horse with no Name
Jason Mraz – I’m yours

Palm muting:

The Police – Every breath you take

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!