Les-6H-power

<- Een volgende les…

 

De Power Greep

Danoontje… ???

Precies! Met powers kunnen we op een eenvoudige wijze akkoorden spelen die ook nog eens lekker vet klinken! Al die snaren aanslaan op de elektrisch gitaar? Dat klinkt veel te lief.

In het Engels is het Power Chord (spreek uit koort).

We hebben in deel 1 geleerd dat twee noten eigenlijk geen akkoord vormen. Pas als er sprake is van drie noten. Met een mooi woord heet een power akkoord dus een harmonisch interval. Ik spreek daarom van power greep. Eigenlijk is het geen akkoord. Ook als we de power greep aanslaan met 3 snaren mist de noot die ervoor zorgt dat er sprake is van 3 verschillende noten.

Enkel voor de gitaristen die cursus 1 wel hebben gedaan…

We spelen met de power greep de grondtoon (1) van het akkoord (de lage bassnaar) en een noot die 1.. (2), 2.. (3), 3.. (4), 4.. (5) toonafstanden verder ligt vanaf die 1e grondtoon. We spelen dus van de major triad de 1 en de 5. De 3-de (haha) noot mist dus. De noot die we als 3 spelen bij majeur akkoorden en als 3b bij mineur akkoorden. Bij power grepen kunnen we dus geen onderscheid maken tussen majeur en mineur akkoorden. Die klinken allemaal hetzelfde en zetten we allemaal hetzelfde neer. Lekker easy dus!

Nu mogen de elektrische gitaristen weer meedoen…

Een akkoord is opgebouwd uit drie noten die op elkaar volgen. De laagste noot van die drie noemen we de grondtoon. We hebben afgesproken dat de grondtoon (de 1e noot) overeen komt met de naam van het akkoord. Bij het C akkoord is de grondtoon dus de lage C noot op één van de bassnaren van de gitaar (de drie dikke snaren zijn de bassnaren van de gitaar). We noemen deze grondtoon de toon 1. Als we een hele noot of toon opschuiven (van C naar de D) dan is de 2e noot dus een D. Zo kunnen we nog meer noten opschuiven. Van de D naar de E enzovoort. We zijn nu dan 2 toonafstanden (of tonen of noten) opgeschoven.

We kunnen blijven opschuiven. Eerst van de C naar de D, D naar de E… dan naar F, G.. oei hierna gaan we weer terug naar de A, B en uiteindelijk weer de C. We zijn dan een heel octaaf opgeschoven.

De klassieke gitaarbarbaren denken nu meteen aan een toonladder natuurlijk. Weet je nog die noten één voor één omhoog op een notenbalk? Achter elkaar drukken we vakjes in op de hals van de gitaar zodat we steeds een noot hoger spelen.

Vraag: ‘Dus je drukt dan steeds 1 vakje hoger in?’

Antwoord: ‘Euh.. nee, zo werkt het niet. Vaak slaan we een vakje over. ‘

Vraag: ‘Vaak.. niet altijd dus?’

Antwoord: ‘Inderdaad, niet altijd. Vaak 2 vakjes, soms maar 1 vakje.’

Daar snapt een beginnend elektrisch gitarist niks van.

Waar ik naar toe wil is dat dit ook geldt voor de verschuiving van de power greep over de hals van de gitaar. De power greep is een vaste ‘greep’ (manier van vingers neerzetten met linkerhand vingers) die over de hals omhoog en omlaag schuift. Een soort karretje over een spoorrails zeg ik wel eens. Zo kan je steeds van akkoord wisselen door je hand te verplaatsen in de lengte richting over de hals (van boven naar beneden of beneden naar boven over de hals).

Vraag: ‘Nu snap ik nog steeds niks van die vakjes opschuiven soms 2  en soms maar 1’.

Antwoord: ‘Er zit natuurlijk… een systeem in!

De hele basis die ligt onder het systeem doe ik in de les over toonafstanden in het klassieke thema. Voor de elektrisch gitarist die eerst gewoon kennis wil maken met elektrisch gitaar spelen niet interessant. Het enige dat je wel moet weten is dat er dus soms 2 en soms slechts 1 vakje verschoven moet worden met de greep. We gaan straks kijken hoe het systeem werkt. Ook kijken naar hoe die greep er dan eigenlijk uitziet.

We hebben in de vorige lessen gekeken naar de houding, het vasthouden van het plectrum, aanslaan (meerdere snaren), eerste slagritmes, gekeken naar tablatuur notaties en eerste ‘picking’ aanslagen gedaan (op één enkele snaar).

We gaan nu in de volgende les kijken naar hoe die power greep werkt met behulp van een aantal oefeningen. Hoe we deze greep moeten aanslaan en hoe we de greep moeten verschuiven over de hals om verschillende akkoorden te spelen.

<- Een volgende les…