Les 8E De F en de Fm

<- Een volgende les…

 

De F en de Fm

Voorheen hebben we op de plek van de F steeds de Fmaj7 gespeeld. Toch wordt het tijd te gaan spelen met een barré.

De F ziet er in vakjes als volgt uit: 133211. We leggen de wijsvinger gestrekt neer in het eerste vakje. Dit valt niet mee. Probeer als eerste eens de vinger te strekken zodat alle snaren gaan klinken. Is het erg zwaar om je vinger over alle snaren heen in te drukken, probeer het dan een aantal vakjes hoger op de hals. Lukt het daar wel? Je kan ook proberen het beter lukt door je vinger iets te verschuiven zodat niet steeds dezelfde snaar in een kuiltje van je vinger valt. Je kan ook proberen je vinger iets te draaien (tip 1 in de video) maar dit vind ikzelf maar lastig.

Zorg ervoor dat de vinger helemaal gestrekt is. We hebben hiervoor een trucje. Probeer de duim van je linkerhand zoveel mogelijk onderop de hals te zetten. Je vinger gaat zich dan vanzelf strekken (tip 2 in de video).

Lukt het om elke snaar (één voor één) in te drukken op de hogere positie eventueel? Schuif nu naar het eerste vakje terug met je wijsvinger. Niet zo hard drukken dat je kramp krijgt in je hand of arm! Mocht het niet in één keer lukken dan ben je echt niet de enige! Het is even een aantal weekjes oefenen voordat je de barré goed kan leggen waarbij je niet te veel druk moet uitoefenen! Anders krijg je beslist blessures. Een hardloper kan ook niet binnen een week de marathon lopen. Het duurt meestal even voordat je de barré makkelijk neer kan leggen. Het draait echt om het vinden van een voor jou werkende techniek.

Probeer nu de vingers erbij te zetten. Deze vingers, vooral de pink, hebben nog nauwelijks in deze greep geoefend. Dus ook deze nieuwe greep moeten we oefenen.

Vergelijk eens het E akkoord met het F akkoord. Eigenlijk hebben we met het F akkoord alle hokjes ééntje opgeschoven. De F is dus eigenlijk een opgeschoven E met 1 hokje!

Je kan de F-greep oefenen zonder barré door de E in liedjes te spelen met niet de vingers 1,2 en 3 maar de vingers 2, 3 en 4 (zie tip 3 in de video).

Zet de barré neer. De F in vakjes: 133211. In vingers: 134211. Klinkt elke snaar? Oefen niet te lang! Want dan krijg zelf ik kramp in m’n poten!

Nu het Fm (F mineur) akkoord. We leggen weer dezelfde barré, maar plaatsen nu alleen de 3e en de 4e vinger. De Fm ziet er dus zo uit in vakjes: 133111. In vingers: 134111.

Songs waarbij we het gebruik van de F kunnen oefenen:

Counting Crows – Mr. Jones
Ed Sheeran – Give me Love! (speel de Fmaj7 als F)

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!