Les 8H Chordsongs

<- Een volgende les…

 

Chordsongs

Juist omdat we nog helemaal starten op de elektrisch gitaar, heb ik een aantal songs nog meer eenvoudig uitgeschreven bij het kopje basissongs in het liedjes overzicht.

Sommige liedjes zijn meer gebaseerd op akkoorden. Andere meer op (finger)picking. In de punk zien we bijvoorbeeld vooral het gebruik van de powergreep. Voor de echte ‘chordsongs’ hebben we de akkoorden nodig zoals behandeld in deel 1 van de cursus. Deze laten we daarom nog even liggen. We kennen wel dus een verschil tussen chordsongs en riffsongs. Een subgenre van het genre chordsongs is het gebruik van enkel het power akkoord.

Soms bestaat een band uit meer gitaristen. Dan kan de ene gitarist zich specialiseren naar enkel het spelen van de akkoorden. Deze partij heet ookwel de ‘lead guitar’. De andere gitarist speelt juist de riffs en solo. De ‘solo-‘ of ‘second guitar’. Is er maar één gitaar in de band, dan moet de gitaar wisselen tussen akkoorden en riffs. In veel liedjes van bands met slecht één gitarist zie je de wissel dan ook terug door bijvoorbeeld het gebruik van riffs in de intro of het tussenspel. In het couplet of refrein speelt de gitaar juist akkoorden. Beide rollen kunnen dus ook door één gitarist afwisselend gedaan worden. We wisselen dan af in akkoorden en riffs (ook solo). Het verschil tussen een riff en een solo is de mate van vrijheid en improvisatie. Een riff is meestal meer een vaste vorm terwijl de gitarist in de solo vrij is om te improviseren.

Probeer de overige powersongs eens uit op de gitaar. Heb je ook deel 1 gedaan van de cursus dan kan je ook aan de slag met chordsongs. Je vindt ze in het overzicht.

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!