Les 9A De tweede snaar

<- Een volgende les…

De tweede snaar

Zo, even genoeg over die noten en theorie. Het wordt tijd dat we gaan spelen! Weet je het nog de eerste snaar? We doen nog even oefening 4:

Nu we ook halve noten en hele noten kennen, kunnen we ook andere liedjes maken op de eerste snaar. Probeer deze eens! We spelen nu met een 3/4 (spreek uit: drie vierde) maatsoort. Dat is een maat met 3 tellen waarbij de kwartnoot 1 tel is. Voorheen telde ik steeds 1 maat vooraf in de opname voordat ik ging spelen. Bij een maat van vier tellen dus met vier tellen vooraf aan start. Met 3 tellen in de maat worden dat dus 3 tellen!

Nog een oefening maar nu met een noot van drie tellen. In een 3/4 maat duurt deze noot dus een hele maat (kijk hieronder). Merk ook op dat we de G noot (het derde vakje) in de vorige oefening speelden met de eerste en derde vinger ingedrukt in de eerste twee maten. In de volgende oefening doen we dat met enkel de derde vinger ingedrukt. Waarom ook weer?

Een heel kritische gitaarbarbaar met al muzikale basis merkt op dat ik in de volgende opname de eerste noot van de vierde maat te kort speel. Inderdaad. De 1e noot laatste maat is twee tellen en dan pas de kwartnoot. Ik draai ze per ongeluk om!

Zo die eerste snaar zit erop. Nu de volgende snaar. Ook op deze snaar spelen we met de losse of open snaar, het eerste hokje en het derde hokje. Kijk maar…

Zo kunnen we een oefening maken met enkel de tweede snaar. Gaat de houding nog steeds goed? (bekijk de checklist)

Merk op dat ook op de tweede snaar geldt dat je de eerste vinger laat staan als hierna de derde vinger gevraagd wordt zoals in de eerste en derde maat van de oefening hierboven. In de oefening wordt telkens na de noot met de derde vinger weer de noot met de eerste vinger gevraagd. Mooi dat we die nog hebben staan!

Doen jouw vingers nog niet wat ze moeten doen? Dat geeft niet. Je hebt oefening nodig om de oefeningen in de lessen te kunnen doen. Het is super als het de eerste keer al lukt, maar waarschijnlijk zul je de oefeningen moeten herhalen totdat ze wel goed gaan.

<- Een volgende les…

 

error: Content is protected !!