Les 9E De B en de Bm

<- Een volgende les…

De B en de Bm barré.

Voor het spelen van de B en Bm (B mineur) gebruiken we ook de barré, maar leggen we de barré over de eerste vijf snaren. De zesde snaar hoort er niet bij en hebben we dus ook niet nodig. Denk maar aan de A. Bij dit akkoord zit ook niet de zesde snaar, maar beginnen we vanaf de vijfde snaar. De B is eigenlijk een opgeschoven A. Niet gek dus dat die zesde snaar ook niet bij de B hoort.

Voor de B leggen we de barré met de wijsvinger over het tweede vakje. Net als bij de A hebben we dan drie vingers nodig om de rest van de B neer te zetten. Probeer eerst of het neerleggen van de barré lukt.

De B in hokjes: x24442. De B in vingers: x12341. Lukt het om alle noten te laten klinken? Speel de snaren eens apart.

Nu de Bm in hokjes: x24432. In vingers: x13421. De Bm komt van de Am af. We hebben de Am alleen twee hokjes omhoog geschoven. Net als bij de Am zien we bij de Bm ook dat de vinger op de 2e snaar één hokje lager ligt dan de vingers op 3e en de 4e snaar.

Als je de B blijft opschuiven omhoog op de hals van de gitaar, dan zul je uiteindelijk merken dat je drie vingers bijna niet meer in één hokje passen met z’n drieën naast elkaar. In plaats van die drie vingers kunnen we ook nog een barré neerleggen. We gebruiken dan de 3e vinger om de drie vingers te vervangen. De 1e snaar slaan we dan niet aan. We spelen dan met een dubbele barré.

Een song om bovenstaande eens te oefenen is:

Outlandisch – Aicha (Bm)
Bruno Mars – Lazy Song (dubbele barré)

Voor de laatste song zul je waarschijnlijk ook de stof door moeten nemen van de lessen 5F en 6F over het opschuiven van F, Fm en B, Bm. De lessen die volgen op de stof van deze les.

<- Een volgende les…