Lezen 1E Gitaargeschiedenis

<- Een volgende les…

De opkomst van de Blues

De gitaar is als nylonsnaar eigenlijk maar een instrument met laag volume. Voordat men in staat was de gitaar elektronisch te versterken waren er daarom een aantal mogelijkheden om de gitaar harder te laten klinken.

Eén manier was het toevoegen van nog een set snaren aan de gitaar (de 12 snarige gitaar). Een andere manier was het toevoegen van een zogenaamde conus in het midden van de gitaar. Deze metalen conus gaat meetrillen door de aanhechting van de brug (omstreeks 1930). Je kan dit vergelijken met de meer bekende Banjo. De Banjo heeft op éénzelfde manier een vel. Op het vel staat de brug. Zo wordt het trillen van de snaren doorgegeven. De resonator gitaar geeft zo alweer een stuk meer volume.

Blues & Country (1920-1930)

Die resonator gitaar werd dan ook gebruikt in de oudere vormen van blues en country muziek. Natuurlijk hoort de banjo ook bij de country muziek. Vaak horen we ook de techniek van slide guitar terugkomen in country muziek. We bespelen de gitaar dan met een glazen of metalen buisje om de vinger. Vroeger gebruikte men hiervoor een ‘bottleneck’ ofwel het bovenste stuk van een wijnfles. Naar deze techniek gaan we kijken in een apart thema.

Bij de blues deed al snel het (12 bar) blues schema zijn intrede. De basis van de blues. De laatste maat van het schema de turn around en het gebruik van -7 akkoorden. Die -7 noot in het akkoord heet dan ook wel de ‘blue note’. Die wringt zo lekker.

Urban Blues and Boogie Woogie (1930-1940)

Het trekken van de Afro-Americans naar de steden in 1920 luidde een nieuw tijdperk in. De zogenaamde ‘urban blues’. De stijl werd aangepast aan een groter publiek. Eén van artiesten was bijvoorbeeld Bessie Smith (hierboven). In dit tijdperk werd dan ook de basis gelegd voor de latere stijlen als gospel, rhythm and blues en uiteindelijk ook de rock and roll. Niet voor niks dat we na de klassieke basisbegrippen op gitaar eerst de blues invliegen. Met het toevoegen van de ‘walking-bass’ en ‘blues-shuffle’ ontstond de zogenoemde Boogie Woogie style.

Tot dan toe waren blues en jazz nog erg verweven met elkaar. Niet veel later kwamen de eerste elektrische gitaren op de markt.

De Jazz of Archtop gitaar

De eerste elektrisch versterkte gitaar die commercieel geproduceerd werd door Gibson was de ES-150.

Deze gitaar werd al snel populair binnen jazz groepen na zijn introductie in 1936. De resonator gitaar werd hiermee al snel overbodig. Met deze gitaar kon nu wel het volume gehaald worden binnen formaties. Al snel werd de gitaar met zijn ‘archtop’ of gebogen bovenblad met de  iconisch voor de jazz. Ook voor de blues, country muziek, rock and roll en rockabilly werd dit type gitaar mainstream.

Na WO II (1950s)

De Blues werd steeds meer standaard door het gebruik van de bekende blues shuffle. Naast de elektrische gitaar werd ook de bluesharp toegevoegd. Hieronder Back Door Man van Howlin’ Wolf.

Natuurlijk zien we dan ook BB King, Chuck Berry, Johnny Cash en Elvis Presley (1954) opkomen. Allemaal sterk leunend op de Blues. Niet kort daarna de opkomst van Rock and roll.

Omstreeks 1957 deden ook andere typen elektrisch gitaar hun intrede zoals de eigenlijk nog steeds onveranderde ‘stratocaster’ (hiernaast) en ‘telecaster’ van Fender.

The 1960s, 1970s, 1980s

Rock and roll en soul worden mainstream. James Brown (soul) en de opkomst van blues-rock met artiesten als Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix. De vroege rock volgt. Meer over deze periode in het volgende thema.

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!