Lezen 2E Verschillende Akoestische Gitaren

<- Een volgende les…

Verschillende Akoestische Gitaren.

Een aantal vormen binnen de western gitaren kunnen we onderscheiden. Het verschil zit hem dan met name in de vorm van de klankkast. De vorm van de klankkast bepaald het geluid van de gitaar. Het volume maar ook hoe tonen (hoog of laag) klinken. Hieronder de soorten western gitaar die ik kort zal toelichten.

De Parlour Western gitaar

Dit is een gitaar die meer in de country en folk werd gebruikt. De gitaar is compact en is een echte tokkel gitaar in tegenstelling tot de ‘dreadnought’ gitaar die juist meer slaggitaar is.

De Klassieke gitaar

Dit is de Spaanse of klassieke nylon snaar gitaar. Bij deze groep horen ook de voorlopers, de Luit (13de eeuw, renaissance) de Barok (5 snaren, 16de eeuw) en de Romantische gitaar (6 snaren, 18de eeuw, voorloper van de huidige klassieke gitaar). De Flamenco en Gypsy gitaren zijn weer aparte hedendaagse typen naast de Klassieke gitaar. De verschillende gitaren bespeel je eigenlijk allemaal enkel tokkelend met de vingers. Meer over deze gitaren en de verschillende stijlen is te lezen in de eerste les gitaargeschiedenis.

De Concert Western gitaar

Gitaarbouwers hanteren verschillende namen voor eigenlijk één type gitaar. Het type Grand Auditorium, Concert of Orchestra komt dus eigenlijk op hetzelfde neer. Ze zijn net wat compacter dan het volgende type en zijn te herkennen aan de smalle taille van de gitaar. Het is makkelijker de gitaar ook in een klassieke positie vast te houden. Dat gaat bij de ‘dreadnought’ gitaar niet. Die grote kast tussen je benen is niet comfortabel. De gitaar is dus zowel als slaggitaar als picking gitaar te gebruiken.

De Dreadnought Western gitaar

Deze gitaar zien we eigenlijk het meeste terug als steelstring of western gitaar. De kast is ten opzichte van de andere types behoorlijk. De toon van de gitaar is dan ook rijk en kent een hoog volume. Door de grote kast is de western gitaar eigenlijk enkel vast te houden met de western gitaar houding en daarom meer slaggitaar.

De Jumbo Western gitaar

Ook de Jumbo gitaar geeft een hoog volume, maar de vorm lijkt weer meer op de klassieke gitaar. Het is als het ware een uitvergrootte vorm van de klassieke gitaar met het voordeel van meer volume.

<- Een volgende les…