Lezen 4A Een nieuwe snaar op de klassiek gitaar

<- Een volgende les…

 

Een nieuwe snaar op de klassiek gitaar.

Ben je net lekker aan het spelen… Klojink.. schiet er zo’n snaar af. Daar hebben we een oplossing voor!

Eerst die oude snaar eraf.. Bij een klassieke gitaarsnaar hebben we helaas geen ‘balletje’ aan de snaar. Het uiteinde van een western snaar blijft op deze wijze gemakkelijk zelf zitten. Bij de klassiek gitaar moeten we de snaar er dus zelf opknopen. Bevestig eerst de snaar aan de onderzijde. Haal de snaar door het bevestigingsbalkje (de kam) heen en zorg dat er zo’n 10 cm snaar zich aan de andere kant bevindt.

Soms zijn die nylonsnaren en bassnaren verschillend geknoopt aan de zijde van de kam. Misschien moet je onderstaande knop daarom aanpassen. Onderstaande knoop is echter ook te gebruiken voor de nylonsnaar. Het geeft dan ook niet alle snaren uiteindelijk onderaan vast te knopen met één en dezelfde knoop hieronder beschreven. Oei wat is tekenen op de PC lastig…

En aantrekken maar…

Nu de andere kant.

En weer aantrekken maar…hhhhhooo wacht, heb je de snaar wel strak genoeg staan? Anders moet je die stemknop eindeloos aandraaien…

Ook voor de klassieke gitaar geldt, handig om altijd een extra setje snaren bij je te hebben want die dingen die springen net op het moment dat je op vakantie bent ofzoiets en er is geen gitaarwinkel in de buurt.

En nu.. stemmen maar! Heb je een pc bij de hand, dan kan je natuurlijk stemmen met de eerste methode van les 20A. Je vergelijkt de snaren met elkaar om vervolgens de nieuwe snaar op de goede hoogte te stemmen. Door het knappen van de snaar zul je zien dat andere snaren ook een beetje zijn veranderd. Nog beter; Zorg voor een stemvork. Probeer ook de tweede methode van stemmen je eigen te maken in Les 20A. Dan hoef je op vakantie niet te gaan zoeken naar de dichtstbijzijnde PC. Natuurlijk zijn er apps op de telefoon, maar die zullen jouw nieuwe snaar niet kunnen indelen naar de noot die nodig is om juist te stemmen. Het wijzertje gaat alle kanten op.. groen.. rood… de app weet zich geen raad. Doe dus toch maar leren stemmen zonder telefoon of de PC!

<- Een volgende les…

error: Content is protected !!