Lezen 4E Een nieuwe snaar op een western gitaar

<- Een volgende les…

Een nieuwe snaar op een western gitaar.

Een western of akoestisch gitaar heeft bij de kam een zestal gaatjes waar je de snaar doorheen kan halen. Of nouja, eigenlijk zijn het gaatje met pinnetjes. Iedergeval het is een klemsysteem dat voorzich spreekt en verder denk ik geen uitleg nodig heeft. De snaar blijft dan vanzelf hangen op een bolletje aan het einde van de snaar achter de kam. Het enige wellicht lastige werk dat dus gedaan moet worden is het vastknopen van de snaar bij de stemmechanieken en vervolgens de snaren weer stemmen op de goede hoogte.

Het vastknopen van de snaar gaat op de volgende manier:

We duwen het uiteinde van de snaar door de stemknop.

Vervolgens halen we het uiteinde terug door de lus.

En aantrekken maar… hhhhhooo wacht, heb je de snaar wel strak genoeg staan? Niet dat je straks je snaar 10x om de stemknop heen moet wikkelen? Als je de snaar eenmaal aantrekt dan krijg je een vouw in de snaar die er niet meer uit zal gaan. Dus zorg ervoor dat de snaar strak genoeg zit voordat je de knoop aantrekt!

Handig is om altijd een extra setje snaren bij je te hebben want die dingen die springen net op het moment dat je op vakantie bent ofzoiets en er is geen gitaarwinkel in de buurt.

En nu.. stemmen maar! Heb je een pc bij de hand, dan kan je natuurlijk stemmen met de eerste methode van les 20A. Nog beter. Zorg voor een stemvork (een stemapparaatje of app werkt niet). Probeer ook de tweede methode van stemmen je eigen te maken in Les 20A.

<- Een volgende les…