Veel gestelde vragen

Veel van onderstaande vragen hoor ik eerste lessen…

 

Klik op de onderstaande vraag om te scrollen naar het antwoord…

 

Toch nog een vraag die er niet bij zit? Vragen mag altijd. Ga naar het contactformulier.

 

 

Wat moet ik kopen als beginner? 

Een gitaar, voetenbankje, bladmuziekstandaard, snaren voor klassiek gitaar, een stemvork of stemfluit (geen stemapparaat in het begin). Ik heb voor gitaarbarbaren een startpakket (onderaan). Zo is beginnen nog makkelijker! Lukt het niet? Dan lever je de gitaar gewoon weer in. Ik probeer zoveel mogelijk over te stappen op mijn eigen methode zodat steeds minder lesboekjes gekocht hoeven te worden.

Dikke of dunne hals?

Bij voorkeur starten met een brede klassieke hals. Je kan dan makkelijker je vingers laten staan van je linkerhand in de vakjes voor noten die we eerder in de maat gespeeld hebben. Zo gaan nieuwe snaren die je aan wil slaan voor nieuwe noten niet per ongeluk tegen de neergezette vingers trillen. Op de brede hals is immers genoeg ruimte. Zo kunnen we echt stappen zetten binnen speeltechniek. Eerst op de klassiek gitaar met een brede hals bij voorkeur!

Terug naar boven…

 

 

Voor welke prijs moet ik een gitaar kopen?

Een klassieke gitaar begint vanaf een idiote prijs van E 30,–. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een saxofoon waarbij de instapprijs op ongeveer E 600,– ligt. Echter kost een instappakket van een goede basis- klassieke of westerngitaar rond de E 100,– tot E 150,–. Daarna begint de volgende prijsklasse op ongeveer E 200-300,–. (De gitaar waar ikzelf op speel). Beginner? Kies dan voor de eerste prijsklasse. De prijsklasse die hierna volgt is rond de E 600,–. Deze prijsklasse is meer voor de (semi) pro’s. De elektrische gitaar begint iets hoger omdat je ook een versterker(tje) nodig hebt om te kunnen oefenen. Hoewel het ook voor E 150,– kan, kost een basisinstappakket rond de E 300,–. De tweede prijsklasse (bijv Fender strat mexico ligt tegen de E 500,– aan.)

Er bestaat de mogelijkheid van een startpakket (onderaan). Zo kan je op een net wat betere juiste klassieke gitaar toch met een geringe investering starten. Het pakket lenen is ook mogelijk.

Terug naar boven…

 

 

Welke maat gitaar?

Daarvoor kan je het beste terecht bij de winkel. Jonge leerlingen onder de 10 jaar zullen allen op een 3/4 gitaar beginnen. Helemaal niet kinderachtig, want mijn klassieke gitaar is ook een 3/4 gitaar. Doorgaans ben je al wat ouder als je op steelstring (akoestische of western gitaar) of elektrisch wil overstappen. Dan kan je gewoon naar de 4/4 maat kijken.

Terug naar boven…

 

 

Wat leer ik eerst?

We beginnen met de houding. Noten lezen, tokkelen. Simpele liedjes op één snaar. Langzaam breiden we over snaren uit. Het stemmen van de gitaar vanaf één snaar, de A snaar. Dubbelgrepen. Verschillende manier van aanslaan. Afhankelijk van je interesse kan je daarna verdergaan met de basis akkoorden zodat je simpele liedjes kan spelen bij het kampvuur!

Terug naar boven…

 

 

Wat leer ik hierna…?

Hoe zijn akkoorden opgebouwd? Barré-grepen. Hoe ziet tablatuur eruit? Veel oefeningen maar ook steeds meer popliedjes die je kan spelen. Liedjes van nu! Opdrachten met hoe je zelf songs van de radio op internet kan opzoeken. Hoe de notaties op internet werken enz. Hoever je komt hangt af van een stukje talent, maar hangt vooral af van de hoeveelheid tijd die je erin stopt.

Terug naar boven…

 

 

Hoe word ik een goede gitarist?

Oefenen! Begin al op de dag zelf na les of desnoods de dag erna hiermee. Wacht je langer, dan zul je zien dat je alweer kwijt bent hoe het moet. In het begin is dit heel belangrijk. Wanneer ik over voorbeeldsamples beschik kan je deze gebruiken als geheugensteuntje.

Terug naar boven…

 

 

Hoeveel moet ik oefenen?

In het begin zul je waarschijnlijk genoeg hebben aan een kwartiertje een aantal dagen in de week oefenen. Enkele dagen overslaan is niet erg, maar op de laatste dag beginnen of alles in één dag willen proppen is geen goede methode. Als je meer snelheid wil maken heb je daar zelf de meeste invloed op. Je kan ervoor kiezen het uit te breiden naar ongeveer een half uurtje enkele dagen in de week.

Terug naar boven…

 

 

Linkshandigheid?

Sommige linkshandigen draaien hun gitaar om en zetten de snaren er andersom op. Andere spelen op een rechtshandige manier. Het gaat vooral om de coördinatie tussen beide handen, niet om de dominante hand. Echter tokkelen veel linkshandigen liever met hun linkerhand. De keuze of je links- of rechtshandig gitaar gaat spelen blijf je waarschijnlijk wel volhouden de rest van je gitaristencarrière en daarom is het nuttig er even over na te denken Het is namelijk een nadeel om alleen op je eigen gitaar te kunnen spelen als je bijvoorbeeld bij een vriendje bent die ook een gitaar heeft en je net wil laten zien wat je wel niet kan! En in de muziekwinkel zelf een goed klinkende gitaar uitkiezen is ook lastig omdat ze daar alleen rechtshandige gitaren hebben staan. De eerste les laat ik je expres geen rechtshandige gitaar vasthouden en bespelen omdat je wellicht de volgende keer dan al voorkeur geeft voor rechts terwijl je misschien toch sneller en met minder moeite zou kunnen tokkelen indien links. Bij de betere muziekwinkel kijken ze hoe dominant je linkerhand is.

Terug naar boven…

 

 

Begeleiding door de ouders bij gitaarspelen.

Bij jonge gitaristjes kan het enorm helpen als ouder even te herinneren aan het kwartiertje gitaarspelen ongeveer vier keer per week of om de dag. Als het oefenen lastig is, wijs dan op wat goed gaat. Het hoeft niet in één keer perfect te zijn. Toch proberen er iets mee te doen geeft al een basis om in de volgende les er verder mee aan de slag te gaan. Vaak is het dan ook nodig stukken meer dan een week te oefenen. Bij jonge leerlingen gaan er vaak vier dingen in de houding mis. Tijdens de les besteden we hier veel aandacht aan. Echter verslapt de attentie voor de houding vaak thuis. Daarom scheelt het enorm om op het volgende even te controleren:

Let erop dat de hoge snaren afwisselend worden getokkeld met de wijsvinger en de middelvinger. (wisselslag) De duim wordt pas later gebruikt voor het aanslaan van de lage snaren. Vaak raakt de pols van de rechter- of tokkelhand de klankkast doordat de leerling deze naar beneden drukt om de gitaar te ondersteunen. Vaak staat de gitaar dan niet rechtop. De leerling wil kijken op zijn vingers. Zo gaat de houding verkeerd. Voor de rechter pols moet juist sprake zijn van een knik in de pols zodat er een mooie ruimte ontstaat. De vingers loodrecht op de snaren staan. De vingers zijn dan mooi bijna gestrekt ipv krom. De snaren dus zoveel mogelijk met bijna gestrekte vingers spelen ipv kromme vingers waardoor de snaar op de hals klettert.

Verder kruipt de linkerduim vaak boven de hals uit. De duim moet gepositioneerd worden achter het tweede ‘vakje’ in het midden van de hals. Er mag slechts lichte druk uitgeoefend worden (niet knijpen). De snaren moeten net achter de fret (het stokje) ingedrukt worden met het laatste vingerkootje zoveel mogelijk ook rechtop. Als de vinger te plat wordt neergezet (bijv op de tweede snaar) raakt deze de onder liggende snaar (de eerste snaar) waardoor er geen geluid meer komt uit deze snaar.

Ook is een juiste zithouding belangrijk. Op het puntje zitten van de stoel of kruk. Let erop dat de gitaar niet wegschuift waardoor er ruimte bestaat tussen de achterkant van de gitaar en buik (op de gitaar willen kijken). Gebruik het voetenbankje onder de linkervoet. Geef complimenten als het goed gaat, maar beperk het oefenen tot ongeveer een kwartiertje. Het is niet verstandig om met het moeilijkste liedje te starten. Even inspelen met een liedje van vorige keer maakt het vaak makkelijker. Het beste moment om te stoppen is ook nadat een liedje goed is gegaan. Stoppen omdat iets moeilijk is of niet zo goed lukt maakt het moeilijker om volgende keer de gitaar te pakken. Vraag dan om nog even een makkelijk liedje te spelen dat altijd goed gaat.

Terug naar boven…

 

 

Jouw beginniveau?

Indien je al iets verder bent kan je verder in de stamboom kijken naar onderwerpen die je nog onbekend zijn of waar je het liefste wil beginnen.

Terug naar boven…

 

 

Toch een vraag die er niet bij zit? Vragen mag altijd met behulp van het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!